Košarica
Ponuda

Popusti se obračunavaju tek nakon potvrde narudžbe!

Besplatna dostava za narudžbe iznad 53 €.

Proizvodi u košarici će se automatski ukloniti prilikom odjave.

Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR= 7,53450 'kn

Potrebno još za besplatnu dostavu

Omege u kozmetici

Omege u kozmetici

Odabir kozmetičkih proizvoda tijekom zime često pada na proizvode uljne teksture. Suha koža, manjak hidratacije, koža oštećena suhim i hladnim zrakom – sve su to razlozi za uvrštavanje omega u naše dnevne rituale.

 

Omege pripadaju obitelji lipida čije su glavne uloge u organizmu izgradnja stanične membrane, skladištenje energije u obliku triglicerida te reguliranje fizioloških funkcija. Pripadaju esencijalnim masnim kiselinama budući da ih organizam ne može sam proizvesti ili ih proizvodi, no u vrlo malim količinama.

 

One štite, njeguju, regeneriraju (pospješuju zacjeljivanje), umiruju i djeluju protiv starenja kože.

 

Slika 1. Udio omega na zdravoj i suhoj koži

Udio omega među lipidima u i na koži otprilike je 12%. Ovdje ćemo se osvrnuti na 5 omega za koje imamo poznate i znanstveno potkrijepljene pozitivne učinke na kožu.

 

Omege 3, 6 i 9 dobro su nam poznate, no moćnim svojstvima obiluju i omege 5 i 7.

 

  • OMEGA 3

= umiruje i djeluje protuupalno

  • OMEGA 6 I OMEGA 9

= održavaju barijernu funkciju kože

= štite od vanjskih agresija

= održavaju kožu hidratiziranom

  • OMEGA 5 i 7

= regeneriraju i djeluju protiv starenja

= povećavaju sintezu kolagena, a smanjuju njegovu razgradnju

 

Količinu lipida potrebno je održavati na zadovoljavajućoj razini budući da njihov manjak uzrokuje katastrofalne posljedice na koži. Manjak lipida uzrokovan je vanjskim  (UV zračenje, vanjski zagađivači, vjetar, hladnoća,…), no i unutarnjim čimbenicima (hormonski status).

 

Ako promotrimo proces starenja kože, uvidjet ćemo da se količina proteina smanjuje za 6% svakih 10 godina, dok je količina lipida za čak 30% manja nakon navršenih 40 godina! Ove brojeve objašnjavamo smanjenom biosintezom lipida odnosno njihovom povećanom razgradnjom.

 

Slika 2. Starenje kože

Govoreći o hormonskom statusu, primjerice tijekom menopauze, razina estrogena drastično pada. Koža proizvodi manje sebuma i posljedično se u hidrolipidnom sloju smanjuje sadržaj lipida. U tom periodu vrlo je važno iznutra i izvana osigurati optimalnu opskrbu omegama.

Suha koža brže stari! Osoba sa suhom kožom imat će +9% bora u odnosu na osobu s mješovitom kožom (suha + masna) i +22% bora u odnosu na osobu s masnom kožom.

Suha koža sklonija je reakcijama iz dva razloga:

= na staničnoj razini, stres zbog nedostatka lipida, upala se može pojaviti u bilo kojem trenutku.

= na razini tkiva, manjak lipida i proteina omogućuje isparavanje vode.

Područja tijela koja su najviše sklona suhoći su ruke i stopala jer imaju manje žlijezda lojnica koje proizvode sebum, međutim lice i područje oko očiju također su skloni suhoći zbog tanke kože u tim zonama.

 

Iz Novexpert laboratorija stiže nam novi patent, ovaj put kao dio linije s omegama – Vernix Caseosa (sirni maz), tekućina koja oblaže dječju kožu pri rođenju, a istovremeno je štiti od vanjskih štetnih učinaka.

 

Slika 3. Vernix Caseosa

Sastojci inspirirani s Vernix Caseosa integrirani su u nove omega proizvode, ali ne i u Ulje za čišćenje s 5 Omega niti u Booster serum s 5 Omega. Vernix Caseosa ima vrlo bogatu, kremastu teksturu, koji su nekompatibilni s uljnom teksturom (kao što je stvar kod prethodna 2 proizvoda linije s omegama).

 

Omega bogata krema za zaštitu i Ekstra bogata krema za oporavak sadrže čak 5 omega koje blagotvorno djeluju na kožu, jedinstveni proizvodi na kozmetičkom tržištu koji pružaju trenutnu ugodu i dugotrajnu njegu kože bez ostavljanja masnih tragova.

 

Slika 4. Novexpert linija s omegama

Ako vam je koža godinama suha i puna ljuskica nalik krokodilske kože ili samo tražite proizvod za njegu suhe kože nakon skijanja ili surfanja, SOS maska odabir je za vas! 

Omega linija preporučuje se za suhi tip kože, ali kao i svi Novexpert proizvodi, prije svega je linija protiv starenja.

Testirana je i na atopijskoj koži, a pogodna je i za tretiranje oštećenja kože (UV zrake, suh i hladan zrak...) ili kao pomoć u liječenju kožnih patologija.

Linija s omegama, kao i sve druge Novexpert linije 100% su prirodni, biorazgradivi, pogodni za trunice i dojilje te hipoalergeni.

 

Čuvajte svoje omege!

Zima = koža izložena vjetru i hladnoći = suha koža

  • Zaštitite izložena područja (ruke, lice)
  • Nemojte previše zagrijavati svoj dom = prevruće okruženje s niskom vlagom = suha koža
  • Koristite široku odjeću od pamuka, lana ili svile (spriječite dehidraciju + materijali koji ne iritiraju kožu)

 

UV i zračenje

  • Dovoljno je 15 minuta izlaganja suncu dnevno (dovoljno da stimulira proizvodnju vitamina D)

 

Više informacija o proizvodima potražite na FB stranici NovExpert Hrvatska, Instagram stranici novexpert_hr. Proizvode možete kupiti na web stranici www.novexpert.hr.
Napisala: Tena Krizmanić, mag.ing.techn.aliment., stručni suradnik Ro.Ra. Natura